Am observat de ceva vreme că și la noi a început să apară fenomenul de plasament de produs (product placement) în videoclipurile muzicale.

plasament de produs

Ideea în sine este bună dacă ar fi să mă exprim subiectiv: artistul are de câștigat (mai economisește din bugetul clipului), sponsorul apare ”subliminal” într-un clip cu multe vizualizări la TV și pe internet, iar consumatorul se bucură de un clip frumos cu artistul lui preferat și de puțină reclamă mascată.

Problema apare însă atunci când acest ”subliminal” nu mai este chiar așa subliminal. De exemplu în cele 3 videoclipuri de mai jos, foarte cunoscute și cu milioane de vizualizări:

Ceea ce lipsește este naturalețea, diplomația sau mai bine spus subliminalul. Plasamentul de produs ar trebui să producă în mintea consumatorului o reacție inconștientă care să îl facă să cumpere la un moment dat acel produs pentru că și idolul său îl folosește.

Din ce poți observa la noi nu prea s-a înțeles acest lucru. Produsele apar direct, fără prea multă logică, ba chiar afectează povestea videoclipului atrăgând prea mult atenția asupra produsului printr-o paranteză ce ocolește firul logic al evenimentelor. Mai mult decât atât, televiziunile care difuzează aceste clipuri au cenzurat apariția produselor pentru că aceste sunt prea agresive și apar mult prea clar.

Toate aceste lucruri la ce duc de fapt?

Este cât se poate de simplu, nu își ating obiectivul. Fiind prea evidente și neacționând natural sau subliminal nu produc efectul dorit în mintea consumatorului (cel inconștient) și acționează ca o simplă reclamă mai lungă și cu muzică de fundal pentru acel produs.

Nu vreau să par critic și să scot în evidență doar încercările greșite de product placement de la noi de aceea exemplul de mai jos pot spune că este un punct de referință pentru ”așa nu”:

 

Totuși iată și câteva exemple de ”așa da” din clipuri în care se îmbină aproape perfect firul roșu al videoclipului cu un product placement discret și subliminal:

 

 

În concluzie, este bine că și la noi se fac clipuri în care se folosește product placement, dar poate că acest concept ar trebui mai întâi înțeles și aplicat ulterior.