A fost promulgată legea voluntariatului și la noi. Târziu, dar într-un moment bun, poate un mare pas înainte pentru o societate avidă după interesele materiale.

Volunteering-Job-Hunt

Este un pas spre normalizare și poate spre o schimbare treptată pe care ne-o dorim atât de mult.

Voluntariat? Nu mersi!

Nu vreau să discut pe statistici, sunt triste. Voluntariatul la noi este subțire de tot și omis de majoritatea tinerilor care sunt învățați de ”modelele societății” că dacă vrei să reușești în viață trebuie să faci tot felul de învârteli și șmecherii, trebuie să ”faci bani” din orice călcând peste oricine.

Voluntariatul nu e ”cool” pentru că nu e cu bani și e cu principii sănătoase, cu valori fundamentale pe care, dacă nu le înveți de acasă, nu ai de unde să le înveți.

Voluntariatul nu este muncă fără bani așa cum mulți cred. Nu faci ceva pentru interesele meschine ascunse ale nu știu cui.

Voluntariatul înseamnă sacrificiu, înseamnă să ajuți o cauză necondiționat, înseamnă să faci ceva fără să aștepți o răsplată materială în schimb. De asta avem nevoie acum, asta are nevoie acum societatea noastră pentru a evolua: o mentalitate bazată pe lipsa întrebării ”da mie cât îmi iese?”…

Poate sunt eu un idealist…

Voluntariat: cheia succesului profesional!

Recunosc și o pot scrie pe toate gardurile: dacă nu aș fi făcut voluntariat aș fi fost sărac. Nu sărac material poate, un om sărac, fără idealuri, principii și multe abilități.

Mulți antreprenori se plâng de tinerii care vin să se angajeze cu pretenții de super-star, dar care nu au ce da la schimb, partea amuzantă e că nimeni nu cere experiență profesională, se cere atitudine și deschidere spre a învăța, în primul rând.

Asta te învață voluntariatul, să te cunoști mai bine și să știi că dacă ceri ceva trebuie să și oferi, să intrii în competiție cu tine pentru a fi mai bun, nu cu ceilalți ca să fii mai ”șmecher” decât ei.

Învățând toate astea ai șanse mari să te angajezi unde vrei și să faci din cariera ta profesională ceva simplu și frumos.

Voluntariatul nu mai înseamnă muncă patriotică și indiferent ce formă are, de la plantat de copăcei și stâns gunoaie la simularea leadershipului, rezultatul este același.

Voluntariatul este greu!

Sincer, admir pe oricine face voluntariat în acest moment, indiferent de motivație și interes. Știu cât de greu este să faci asta.

Ești judecat de tot ce te înconjoară și luat peste picior, ți se pune în mod agasant întrebarea ”da ție ce-ți iese?” și ești etichetat ca fiind ”un fraier”.

Ei bine, ”fraierii” aceștia puțini salvează și schimbă vieți în România în acest moment, sunt cei care pot fi motorul de normalizare, sunt cei care aduc valoare adăugată acestei societăți apatice și pline de frici, dar trebuie să fie mai mulți.

Această lege e un prim pas! Voluntarii nu au nevoie de ea, pentru ei bucățile de hârtie nu au o valoare prea mare, dar îi ajută să atragă mai mulți în jurul lor, să crească această mână de oameni care face România frumoasă și normală.

Pentru tinerii și nu numai care poate aud despre legea asta și se gândesc la oportunitatea de a face voluntariat, le spun un singur lucrur: ignorați legea, igonarți hârtiile, dacă vreți să faceți voluntariat, faceți din suflet și cu dedicare, altfel hârtia nu va avea valoare.

Scriind acest articol mi-am amintit cu drag de vremurile frumoase în care am făcut voluntariat, mi-am amintit și de momentele grele, mi-am amintit de sacrificii, iar acum privind în urmă îmi dau seama că au meritat din plin.

În loc de încheiere o să fac o listă, nu e o listă cu locuri unde poți face voluntariat, ci e o listă cu ce înveți din a face voluntariat.

Pentru că sunt multe lucruri, probail că voi omite câte ceva, dar voi reveni să adaug pe parcurs.

20 de lucruri pe care le înveți făcând voluntariat:

Să găsești ceva mai mult decât câștigul material în ceea ce faci, să lucrezi în echipă, să comunici mai bine și eficient, să coordonezi proiecte, să îți gestionezi mai bine timpul, să îți stabilești mai bine prioritățile, să vorbești în public, să înțelegi mai bine nevoile celor din jurul tău, să acționezi în loc să te plângi, să cauți soluții nu să subliniezi probleme, să îți dezvolți creativitatea, să lucrezi în situații limită, să ajuți necondiționat, să fii mai pragmatic, să conștientizei mai bine problemele din jurul tău, să interacționezi cu oameni diferiți, să te orientezi mai bine în carieră, să îți stabilești clar sistemul de valori, să vorbești mai bine o limbă străină, să faci ce trebuie nu ce e ușor, să fii mai ambițios.

P.S: interesant despre subiect