Varianta scurtă ar fi: când simți tu că va funcționa mai bine, varianta mai lungă și mai tehnică ți-o voi explica mai jos.
Există mai multe variante de analiză pentru a determina momentele optime pentru a posta pe o pagină și le vom analiza în acest articol pentru ca tu să găsești varianta potrivită pentru pagina ta.
De când cu reach-ul organic și ”problemele” din ultima vreme, trebuie să fim atenți la toate detaliile pe care le avem la dispoziție atunci când vine vorba de performanțele unei postări.
Ce anume trebuie să ai în vedere atunci când postezi?
1. Postare în funcție de momentele în care fanii sunt online: aparent este și cel mai important indicator la care să te uiți. Logic ar fi să te gândești că dacă postezi atunci când fanii sunt online aceștia vor interacționa mai bine cu postările tale.
Să vedem totuși dacă așa este.
Sunt două metode prin care poți afla de la Facebook statisticile legate de orele la care fanii tăi sunt online.
Prima și cea mai la îndemână se găsește în insights, în tabul posts și arată cu un grafic frumos cum evoluează numărul de fani online ai paginii în funcție de orele zilei și în funcție de zilele săptămânii.
Graficul arată cam așa:
Pentru micul nostru experiment vom avea nevoie de altfel de date așa că vom folosi a doua metodă de obținere a datelor, fiind mai completă și mai detaliată. Raportul se generează tot din insights folosind butonul Export Data din dreapta sus. Pentru acest experiment vom exporta atât Page level data cât și Post level data, ambele în varianta new.
Pentru prima analiză vom intra în raportul Page level data și voi merge la ultimul sheet Daily liked and online unde pot vedea numărul de fani online în funcție de ore (pe coloane) și fiecare zi de la deschiderea paginii sau începutul trackingului realizat de Facebook (pe linii).
Important de știut: raportarea pe care ți-o oferă Facebook este de fapt ca un aparat radar care face o poză a numărului de fani online la ore fixe. Ce se întmplă cu acel număr între 11 dimineața și 12 nu se știe!
Ce trebuie să facem acum este să observăm care sunt acele momente în care sunt mulți fani online sau puțini (extremele). În cazul meu de exemplu, se pare că cei mai mulți fani sunt online până pe la ora 1.00 A.M, iar apoi numărul scade cum este și normal urmând să crească din noi după ora 11.00 A.M.
Ce trebuie să facem acum?
În acest moment trebuie să ne uită în raportarea Post level data pentru a compara postările și performanța acestora cu momentele când fanii sunt online.
Aici avem tot ce ne trebuie în primul sheet, unde pe coloana ”posted” trebuie să selecăm acele postări făcute la ore fixe sau în preajma orelor fixe +/- 10 minute.
După asta vom alege 4 postări (nu există un minim sau maxim) în funcție de coloana Lifetime post total reach 2 cele mai slabe și 2 cele mai performante.
În cazul meu arată așa (nu am selectat postările care au beneficiat de boost):
Cele mai bune postări sunt în jur de orele 4.00 P.M și 12.00 A.M, iar cele mai slabe în jurul orelor 10.00 A.M și 3.00 P.M (bune sau rele nu doar din punct de vedere reach, ci și engagement).
Să vedem pentru aceste momente cum stăm cu numărul de fani online, iar pentru acest lucru merge înapoi la raportarea page level data (Atenție! trebuie să comparăm cu ora din ziua în care a fost făcută postarea):
- 10.00 A.M – în 14.04 la acea oră erau online 214 de oameni
- 12.00 A.M – în 9.04 la acea oră erau online 216 de oameni
- 3.00 P.M – în 29.03 la acea oră erau online 162 de oameni
- 4.00 P.M – în 30.03 la acea oră erau online 154 de oameni
Analizând și alte pagini medii sau mari am observat un lucru în ceea ce privește legătura între numărul de fani online și performanța postării: nu prea au legătură între ele.
Sunt postări care au performat foarte bine și au fost postate în momentele cu cei mai puțini fani și invers, prea puține postări au respectat regula ”fani mulți online – performanță și reach mare”.
Concluzia generală și sfatul meu este să faci o analiză generală urmând pașii de mai sus, urmând să stabilești orele cu cea mai mare audiență potențială și să ții cont de aceste date atunci când trebuie să postezi des pe o pagină.
Totuși nu acesta este elementul cheie atunci când vine vorba de succesul unei postări.
Mai jos am sintetizat câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când postezi:
# Istoricul postărilor: atunci când faci analiza încearcă să determini când fanii tăi (indiferent de numărul lor online) sunt mai dispuși să interacționeze cu tine. Din păcate aceste date nu sunt disponibile pe Facebook și nu pot fi generale pentru că depind de profilul fanilor tăi. E posbil ca majoriatatea fanilor tăi să fie oameni care lucrează la birou și atunci te aștepți la o anumită interacțiune, dar s-ar putea ca majoritatea fanilor tăi să aibă un loc de muncă de unde nu pot acces Facebook în timpul zilei și atunci te poți baza pe interacțiune ridicată seara.
În orice caz, istoricul și profilul fanilor sunt de asemenea factori foarte importanți de care trebuie să ții cont atunci când postezi.
# Postare în funcție de sărbători și momente ”speciale” ale zilei: un lucru pe care l-am observat este că interacțiunea este influențată și de sărbători. Dacă vorbim de sărbătorile de iarnă, atunci când lumea stă în casă și implicit online, interacțiunea crește considerabil, dar dacă vorbim de sărbători de primavară/vară aceasta scade pentru că oamenii ies pe afară.
Alte elemente importante, care depind atât de profilul oamenilor, dar și de momentele ”speciale” ale zilei sunt cele în care oamenii fac anumite activități care îi apropie sau depărtează de Facebook: pleacrea/venirea de la serviciu, pauzele de cafea, online-ul de seară, etc.
# Probabil cel mai important element de care trebuie să ții cont atunci când postezi este de fapt tipul și conținutul postării 🙂 Puteam spune asta de la început și poate m-ai fi crezut pe cuvânt, dar pentru că sunt un tip analitic și nu cred până nu văd am vrut să îți arăt statistic acest lucru și să demontez mitul cu ”postările când sunt oamenii online”.
Ideea este pe cât de simplă pe atât de complicată: dacă postarea ta e bună atunci va genera interacțiune indiferent de câți fani sunt online pentru că se va propaga și la alții, iar dacă aceasta va beneficia de interacțiune o va ridica în news feedul fanilor care vor intra online peste o oră, două sau zece.
De asemenea trebuie să ții cont și de tipul postării link, text poză, pentru că fiecare performează diferit.
În acest articol am sintetizat câteva reguli pentru abordarea conținutului care îți pot fi de folos pentru a eficientiza postările de pe Facebook.
În concluzie, ai nevoie de o analiză detaliată, un istoric, un profil clar și bineînțeles postări bune, iar cele două variante pe care le ai la dispoziție sunt:
- IF postare bună și creativă THAN – va prinde bine indiferent de momentul zilei și numărul de fani online
- IF postare medie sau doar de informare fără posbilitate de a fi creativă THAN – postează ”safe” în perioadele cu mulți fani online
May 2, 2014 at 16:44
Interesant și util articol.
May 2, 2014 at 19:31
Mă bucur să aud asta Roxana 🙂
May 2, 2014 at 22:25
Foarte interesant! Multumim pentru info 🙂