Acum 2 săptămâni, cei de la Facebook au anunțat că vor apărea modificări la ceea ce va afișat pe newsfeed-ul nostru, iar accentul va cădea mai mult pe postări de la prietenii noștri.
De aici, a repornit o veche polemică despre moartea reach-ului organic și despre ”nesimțirea” cruntă a celor de la Facebook.
Vreau să fiu avocatul ”diavolului” în cele ce urmează și îmi asum asta. Țin să menționeaz că nu am o înțelegere secretă și nu am nimic de câștigat din asta, dar vreau să demontez niște mituri și niște discuții inutile care au tot mișunat prin online pe acest subiect în ultimele zile.
De ce e important ca utilizatorii să fie mulțumiți de newsfeed?
Facebook trebuie să testeze permanent gradul de mulțumire al utilizatorilor cu ceea ce văd pe newsfeed și trebuie să facă schimbări în direcția asta pentru ca rețeaua să existe și peste 5/10 ani.
Deja există numeroase rețele care permit utilizatorilor să aibă 100% control asupra conținutului, iar chestiunea asta este destul de delicată pentru Facebook, raționamentul fiind simplu: utilizatori nemulțumiți = utilizatori care folosesc mai mult alte rețele = rețeaua este abandonată.
Până la urmă utilizatorul este elementul central al rețelei de socializare, pentru deținător, dar și pentru advertiseri (8 mil. utilizatori în România, e un argument bun pentru un advertiser, nu-i așa?).
Argumentul ”Facebook vrea numai bani” este pueril
Normal că vrea să facă bani, doar este un business până la urmă, nu un act de caritate. Totuși, având în vedere ceea ce am spus mai sus, schimbarea periodică a newsfeedului nu are doar rațiuni financiare. Acest argument este inutil și pueril.
Mai corect ar fi să afirmăm că Facebook vrea bani, dar pe termen mai lung, nu neapărat să profite pe moment de ”săracii advertiseri”.
De fapt, reach-ul nici nu ar trebui să scădă
Here’s the deal: fiecare newsfeed este unic și personal, acesta se personalizează în funcție de activitate și interacțiune. De exemplu, dacă eu aleg să nu interacționez deloc cu pagini, nu voi primi update-uri de la pagini, dar dacă interacționez constant cu pagini, bineînțeles că voi primi update-uri de la ele.
Practic, Facebok își dorește să arate utilizatorilor ceea își doresc ei să vadă, pornind de la un istoric de activități. În ultimele zile nu am observat modificări majore de reach la paginile administrate, ba chiar creșteri pentru paginile care oricum performau bine.
Mare atenție: noul update anunțat, nu se referă la scăderea reach-ului paginilor în mod direct, ci se referă la faptul că Facebook va pune mai mult accent pe postările prietenilor tăi în primul rând. Asta înseamnă că dacă utilizatorii interacționează cu pagina ta, vor primi în continuare update-uri și vor primi de la prietenii lor, poate mai multe, dar asta depinde tot de interacțiune.
Totul ține de relevanță și interacțiune
În momentul de față, gestionez pagini la care reach-ul e mult peste medie, conversiile organice directe în creștere, dar am și pagini la care mă chinui să rămân pe ”linia de plutire”.
Diferența este dată de conținut și de relvanța acestuia. Dacă ceea ce postezi este relevant, atunci va genera interacțiune, interacțiunea generează conversie și creșterea reach-ului pe termen lung, indiferent de algoritmul celor de la Facebook.
Acum vorbim despre Facebook pentru că este cea mai mare și mai ”tare” rețea de socializare, dar problema reachului și a conținutului relevant va fi mereu, atunci când se dezvoltă rețeaua, trebuie să se dezvolte și relevanța acesteia pentru utilizatori.
Era Facebook gratuit a trecut, începe era semi-paid
Am tot spus pe la cursuri și în alte articole că nu mai putem vorbi despre o utilizare complet gratuită a rețelei pentru businessuri, iar cu acest prilej este bine să clarific la ce mă refer.
”Secretul succesului” pe Facebook constă în utilizarea inteligentă a conținutului relevant și a variantelor de promovare plătite, mai ales video și post boost. Ceea ce încurajează algoritmii Facebook este să combini aceste două aspecte, iar dacă reușești vei fi răsplătit cu interacțiune, costuri de promovare foarte mici și conversii directe.
În concluzie, nu-ți șterge pagina de Facebook, continuă să o folosești, dar înțelege că mai departe de interesele financiare exagerate, rețeaua trebuie să țină cumva utilizatorii activi și trebuie să le afișeze ceea ce îi interesează, chiar dacă asta înseamnă ca advertiserii să fie nemulțumiți.
P.S: nu dețin adevărul absolut, așa că te invit să-ți spui părerea și cum ai simțit acest nou update pe pagina sau profilul tău.
Leave a Reply